VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De herwaardering van de yuan is een duidelijk signaal dat het Chinese groeiwonder op zijn eind loopt. De slachtoffers zijn volgens Morgan Stanley vooral te vinden in opkomende markten. Opvallende afwezige op een lijstje van de bank: Duitsland.

Morgan Stanley zette dit weekend tien landen op een rij die kwetsbaar zijn voor de recente verdere afkoeling van de economie in China. Het rapport kijkt vooral naar de impact op de valuta van deze landen, maar vanzelfsprekend gaat het ook om de impact op economie in brede zin. 

De bank onderscheidt in feite twee soorten kwetsbare landen. Aan de ene kant zijn er de landen in Azië die veel handel drijven met China. Het gaat dan om Zuid-Korea, Taiwan, Thailand en Singapore.
 
Daarnaast ziet Morgan Stanley veel kwetsbaarheid in een aantal landen verder weg die op grote schaal grondstoffen uitvoeren naar China, zoals Rusland en Zuid-Afrika. Maar ook in Zuid-Amerika zit een groepje landen dat de Chinese groeivertraging gaat voelen. Het gaat om Brazilië, Chili, Colombia en Peru.
 
Een van de meest directe signalen van naderend economisch onheil is een valutadaling. Dit is dan ook wat Morgan Stanley verwacht en wat ook gebeurde afgelopen week.
 
Deel export naar China in totaal Koersdaling munt afgelopen week
     
Rusland 8%
-4%
Singapore 12%
-1%
Taiwan 42%
-3%
Thailand 12%
-1%
Zuid-Korea 25%
-2%
Peru 14%
-1%
Chili 24%
-2%
Colombia 6%
-2%
Brazilië 18%
0%
Zuid-Afrika 13%
-1%
 
Het land dat niet op de lijst van de bank staat is Duitsland. Dit is opvallend omdat een van de drijvende krachten achter het Duitse groeiwonder van de laatste jaren de export naar China is. In vier jaar groeide de Duitse export naar China met bijna 50 procent.
 
Duitsland
De groeivertraging in China heeft inmiddels volop de aandacht van het Duitse bedrijfsleven. Handelsblatt tekende zowel uit de chemiesector, als de autosector, als uit de richting van producenten van kapitaalgoederen zorgen op. 

Toch zal de impact op Duitsland uiteindelijk waarschijnlijk flink kleiner zijn dan die op de ‘troubled ten’ die Morgan Stanley heeft geïdentificeerd. Hoewel de handel met China sterk is gegroeid, is het aandeel van de export dat naar China gaat nog steeds maar 7 procent van de totale uitvoer. 
 
Dit is een reflectie van het feit dat de Duitse uitvoer veel gediversificeerder is dan die van andere exporteconomieën, zoals de landen in Zuid-Amerika die vooral grondstoffen naar China uitvoeren. Eventuele angst dat een recessie in China via Duitsland in Nederland terecht zal komen lijkt daarmee overbodig.